Zelf een huis ontwerpen en laten bouwen is een fantastisch en intensief proces dat veel voldoening geeft én waar veel bij komt kijken. Heeft u ook de wens uw droomhuis te bouwen, om de hoek van de duinen en het strand? Op de locatie Westmade-Noord, tussen de Haagweg, Oorberlaan en Plaats Langeveld in Monster is het mogelijk. Onlangs is de verkoop van de nieuwe fase gestart waarin 9 zelfbouwkavels worden aangeboden. U leest alle informatie op de website van Kavels Achter de Duinen.

Deadline inschrijving fase 2
Wilt u in aanmerking komen voor een kavel in fase 2 dan kunt u inschrijven tot woensdag 13 december a.s., 12:00 uur. Daarna komt u automatisch op de reservelijst.

Zelf een huis bouwen, waar moet u rekening mee houden
U wordt voor korte tijd ‘projectmanager’ en moet dus budget, planning en kwaliteit bewaken. Kiest u bijvoorbeeld voor een catalogusbouwer of een architect en aannemer. Belangrijk is om te weten hoe het bouwen van een huis in zijn werk gaat. Een architect kan bijvoorbeeld naast het ontwerp ook het vergunningentraject regelen en vaak hebben architecten weer goede contacten met constructeurs, installateurs en aannemers. U kunt ook kiezen voor een bouwbegeleider die de projectmanagersrol overneemt en u van A tot Z ontzorgt, begeleidt én behoedt voor onvoorziene zaken.

Het ontwerptraject kan worden gestart door zelf een wensenlijst en moodboard te maken en dit te gebruiken als input voor het eerste overleg met de architect. De architect kan aan de hand van uw wensen en de regels in het kavelpaspoort een ontwerp maken waar u gelukkig van wordt én dat door de welstandscommissie kan worden goedgekeurd. Wie zelf wil bouwen, moet het ontwerp laten beoordelen. Pas als het ontwerp wordt goedgekeurd door de welstandscommissie en de omgevingsvergunning binnen is, kan de bouw starten.

Net als een projectontwikkelaar moet een particulier ook bouwen volgens de eisen van BENG. Dat heeft behoorlijk wat consequenties voor het ontwerp en de bouwmethodiek. BENG, dat staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen, heeft als doel het terugdringen van CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen. Laat u hiervoor bijstaan door een duurzaamheidsadviseur. Er zijn allerlei manieren om het woningontwerp te laten toetsen en voldoen aan de gestelde eisen.

Omdat de gemeente Westland, ontwikkelaars én bewoners willen dat de wijk mooi is én met de jaren alleen maar mooier wordt, is een beeldkwaliteitsplan ‘Westmade-Noord’ gemaakt. In het beeldkwaliteitsplan is vastgelegd waar het ontwerp aan moet voldoen. U hoeft zelf niet alle ins en outs van het plan te kennen. De architect zal continu het ontwerp toetsen aan de leidraad in het beeldkwaliteitsplan. Daarbij is er een kavelpaspoort waarin precies staat omschreven wat er op uw kavel wel en niet gebouwd mag worden.

Houd er bij het bouwen van een eigen huis rekening mee dat u op diverse momenten kunt putten uit eigen financiële middelen. Voordat de hypotheek geregeld is, moeten soms al rekeningen van professionals – die voor u aan het werk zijn – worden voldaan. Daarnaast bent u verplicht een optievergoeding te betalen. Deze optievergoeding wordt later met de koopsom verrekend.

Wilt u precies weten welke stappen u doorloopt? Op de pagina DE KAVELS staat het complete stappenplan van A tot Z voor het kopen en realiseren van een kavel in Kavels Achter de Duinen. Ook op de FAQ pagina staat veel handige informatie.