Ervaren zelfbouwers aan het woord

Stefan en Ursula bouwden een paar jaar geleden hun eigen huis in Schelpenduin Monster. We spreken Stefan die vertelt hoe ze dat ervaren hebben en hij geeft tips waar je als zelfbouwer misschien wat aan hebt.

“Toen onze dochters uit huis gingen, ontstond de behoefte naar iets nieuws: een nieuw huis in een andere omgeving. Dus zochten we buiten onze toenmalige woonplaats Naaldwijk naar iets dat voldeed aan onze wensen. We waren niet gelijk van plan zelf te bouwen, maar toen de kavels van Schelpenduin  ons pad kruisten, waren we gelijk enthousiast. We kenden het gebied en de kavelgrootte van zo’n 500 m2 paste bij wat we voor ogen hadden.”

Iets aparts zagen ze wel zitten

Stefan benaderde direct een bekende architect en daarmee zijn ze het hele traject aangegaan. “De architect kwam bij ons thuis. Aan de hand van referentiebeelden, wat ideeën die we hadden en de huidige leefsituatie, kreeg de architect een beeld van onze wensen. Een beetje alternatief plan met gebruik maken van duurzame materialen was voor ons een belangrijk punt. Daar waren we het gelijk over eens. Ja! Dat betekent wel dat je de architect moet vertrouwen en dat bleek in ons geval meer dan goed uit te pakken.”

Durf op de architect te vertrouwen

“De architect kwam met een ontwerp dat mooier was dan we hadden kunnen bedenken. Ons idee van een ‘houten strandhuis’ met veel lichtinval hadden zij vertaald naar een ontwerp zonder hout, maar met steen dat aan houten lamellen doet denken. Echt heel bijzonder en veel duurzamer. Leuk ook hoe de schuine lijn in onze kavel benut was.”

Volg je gevoel en ga niet over één nacht ijs

Het vervolgtraject heeft het stel als ontzettend leuk én spannend ervaren. Samen met de architect werd gezocht naar een houtskeletbouwer en aannemer die de plannen op de gewenste manier konden realiseren. “We deden dit in bouwteamverband en dat voelde goed van begin tot eind. Waar ik vaak bij het bouwteamoverleg aanwezig was, bewaakte Ursula het budget en ook dat werkte goed. Als je dan aan het eind van de rit zo’n mooi huis ziet staan, voel je wel trots hoor. Dit hebben we maar mooi gedaan met z’n allen.”

Handige tips

Terwijl Stefan enthousiast vertelt, geeft hij gelijk nog wat leuke tips. “Zoek voor het ontwerp en de bouw mensen bij wie het goed voelt en ga daarbij niet over één nacht ijs. Een prettige samenwerking maakt zelfbouwen echt zoveel leuker. En… laat een iemand met bouwtechnische ervaring even met je meekijken, zodat je hetgeen je verwacht, ook geleverd krijgt. Dit gaat vooral over het afwerkingsniveau.”

Inmiddels wonen Stefan en Ursula alweer 2,5 jaar in het huis dat ze zelf bouwden. Met heel veel plezier! “Bij zelfbouw komt in het ontwerp terug wat jij écht belangrijk vindt en dat ervaar je als je in het huis woont. Mooi is dat: iets neerzetten wat een wens was!”

Ook interesse in een kavel?

Houd ons nieuwsbrief in gaten. Er staan kavels op de planning in Achter de Duinen Westmade Noord.